JukkaIllman Toisinaanajattelija

Veroja poistamassa

Verotuksen keventäminen on suuressa suosiossa poliitikkojen keskuudessa varsinkin näin vaalien lähestyessä. Populistiselle puolueelle populistiset ulostulot ovat erinomaisen tärkeitä. Jos joku osa verotuksen alueella on ihmisten tunteisiin voimakkaasti vaikuttavaa alkoholiveron lisäksi, se on liikenteen eli käytännössä henkilöautojan käytön ja hankinnan verotus. Siispä sen alentamiseen tai jopa poistamiseen kannattaa kohdistaa lupauksia, jos haluaa helpolla kasvattaa kansansuosiotaan.

Perussuomalaiset ajattelivat juuri näin ja kertoivat pari päivää sitten pyrkivänsä autoveron täydelliseen poistamiseen. Ituhippejä vierastavina he vielä hieman omituisesti perustelivat esitystään myös ympäristösyillä. Autovero on tietysti kaiken kaikkiaan jossain määrin ongelmallinen vero ja sen tulevaisuus on EU:ssa tehtävien päätösten johdosta jossain määrin epävarma joka tapauksessa.

Tarkastellaanpa nyt kuitenkin hieman, että kenelle Persut tässä ovat haluamassa verohelpotuksia. Pienituloisin neljännes ihmisistä ei tällaisesta verokevennyksestä hyödy mitenkään, koska heillä ei ole autoja, eivätkä he todennäköisesti niitä hanki kevyemmällä verotuksellakaan. Uusia autoja ostavien joukossa suurimpia hyötyjiä ovat kalliimpia autoja käyttävät, koska niissä veroa on enemmän, jopa suhteellisesti enemmän. Autovero on osa progressiivista verotustamme ja sen poisto on osittain suuntautumista tasaveroon. Eli rikkaamman kansanosan nyt maksamia veroja siirretään pienituloisempien maksettavaksi.

Kuten näissä veronkevennyshorinoissa yleensäkin, Persut eivät edes vihjaisseet, miten se syntyvä miljardin kokoinen aukko valtiontaloudessa paikattaisiin, jos tällaiseen verohölmöilyyn lähdettäisiin. Olisi vähintäänkin hygienistä antaa jotain ajatuksia niistä liikkeistä, joilla verohelpotuksesta tehtäisiin neutraali valtiontalouden kannalta.

Yksityiseen henkilöautoiluun kohdistuvan verotuksen painopisteen siirtäminen auton hankinnasta enemmän sen käyttöön polttoaineverotuksen kautta on ajatus, jota minäkin voin kannattaa. Sorry pojat, ääntäni ette nyt kuitenkaan saa, vaikka siirtyisitte tällekin linjalle.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Jouni Nordman

Jos vero poistetaan autoilta, niin kuka vaan voi oman budjetissa mukaisen uudemman puoleisen auton hankki. Sillä myös käytetyiltä autoilta poistetaan verot, jolloin jokaisella on mahdollista hankkia parempi auto.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Onko Ruotsin ja Saksan autoverotus verohölmöilyä? Jos minä ostan auton, josta olisi poistettu epäoikeudenmukainen vero, niin pitääkö mielestäsi myös sellaisen ihmisen, joka ei autoa osta, saada saman suuruinen verohelpotus?

Toimituksen poiminnat