JukkaIllman Toisinaanajattelija

Tuloerojen kasvu, mihin menemme?

Tuoreet tiedot vuoden 2013 tuloeroista Suomessa julkaistiin. Pitkällä aikavälillä tuloerojen kehitys on ollut maltillista, mutta tällainen viime vuonna toteutunut pienikin tuloerojen kasvu on liikettä huonompaan suuntaan.

OECD kertoi joitakin aikoja sitten, että liian suuret tuloerot heikentävät talouskasvua osassa jäsenmaita ja tuloerojen kasvu lisää negatiivista vaikutusta. Suomen talouskasvussa vaikutuksen arvioidaan olevan 20 prosentin luokkaa.

Katsottaessa maailmaa eri paikoissa ja eri aikoina, nähdään tasaisemman tulonjaon tuottaneen yleensä enemmän hyvinvointia myös tulohaitarin yläpäässä olevalle kansanosalle. Yhteiskunta, jossa tulot menevät pennilleen tasan ja gini-kerroin on pyöreä nolla, ei tietystikään ole ihanteellinen monestakaan syystä. Sellaista ei ole koskaan missään nähty, eikä sellaisesta ole edes teorioita syntynyt kenenkään vakavammin otettavan mielessä.

Yhteiskunnat, joissa tulonjako on hyvin erilaistunutta ja sosiaaliset erot suuret, saavat yleensä kokea hyvin monenlaisia näistä johtuvia ongelmia. Tilanne näyttää usein tällaisissa maissa johtavan esimerkiksi siihen, että hieman yllättäen sekä ylin että alin sosiaaliryhmä viettävät kasvavan osan ajastaan päihteissä, aseistettujen vartijoiden ja kalliin elektroniikan valvomina muurien ja piikkilankojen takana. Osa siksi, koska pelkäävät kaikkea ympäristössään ja osa, koska eivät pelänneet tekemistensä seurauksia tarpeeksi. Jokainen vähänkin televisiota katsellut on nähnyt tämän esimerkiksi USA:ssa, mutta samankaltaista elämää vietetään monessa muussakin maassa.

Tulonjaon hallinta on sekä erittäin monimutkaista että erittäin helppoa. Monimutkaista siksi, koska kaikki yhteiskunnassa vaikuttaa kaikkeen ja jokaiseen toimenpiteeseen liittyy hyvin pitkiä vaikutusketjuja ja takaisinkytkentöjä. Helppoa siksi, että jokaisen päätöksenteon yhteydessä voidaan esittää kysymys: mitkä ovat todennäköiset vaikutukset tulonjakoon ja otammeko ne huomioon?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Jos tuloeroja halutaan, on välttämätön ehto huolehtia siitä, ettei tuloeroista aiheudu jollekulle ihmisryhmälle kohtuutonta haittaa.

Muussa tapauksessa tuloeroihin pyrkiminen on huono asia. Ansaitsee selkeän tuomion. Myös silloin, jos riskikartoitus on luultavasti puutteellinen.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Tuloerot kasvavat Suomessa. Meille on muodostumassa hyvin pieni erittäin varakkaiden ihmisten yläluokka. Nykyinen laaja keskiluokka sulaa pois kokonaan aivan pientä osaa lukuun ottamatta. Keskiluokasta hyvin pieni osuus nousee yläluokkaan ja muut putoavat köyhälistöön, joka muodostaa lukumääräisesti aivan valtavan osan maamme kansalaisista.

Yhteiskuntamallia, jota rkp ja kokoomus ovat ajamassa, kutsutaan yövartijayhteiskunnaksi. Siinä yhteiskunnan tehtävät ovat minimoitu. Joskin yläluokan turvallisuus on tärkeimpiä asioita. Tosin yläluokka joutuu myös ostamaan itselleen turvallisuutta hyvin monin tavoin. Tästä on kansainvälisiä esimerkkejä olemassa jo paljon.

Juuri käynnissä olevat EU:n ja USA:n vapaakauppaneuvottelut kiihdyttävät "kehitystä". Katainen ja Stubb sanovat, että sopimus on Suomelle hyvä. He joko eivät tiedä asioista tai valehtelevat. Esimerkiksi tuleva sopimus antaa mahdollisuuden muille ostaa kaiken makean veden Suomesta ja myydä sen kalliilla niille, joilla on varaa maksaa. Samoin Suomen on hyväksyttävä kaikki geenimanipuloidut tuotteet markkinoilleen.

Mikael Kerokoski

Suomessa ollaan vihdoin pääsemässä tilanteeseen jossa 100% kansasta ei ole köyhää. Mahtavaa!

Toimituksen poiminnat