JukkaIllman Toisinaanajattelija

Elämä on vaarallista

Viime aikojen uutisoinnista puuttuu jotain olennaista

Olemme saaneet viime päivinä kuulla niin ammatillisesti toimitetusta kuin sosiaalisesta mediasta kuinka elämme hirveän vaarallisessa maailmassa. On myös esitetty ratkaisukeinoja, joiden mukaan muun muassa rajoja sulkemalla koko Eurooppa ja erityisesti Suomi muuttuvat turvallisemmiksi.

Onko missään mainittu kissoja, pässejä ja mehiläisiä? En ole huomannut, vaikka ne olisivat olleet todella tärkeä osa turvallisuuskeskustelua. Tässä vaiheessa monelle tulee varmaan mieleen, että kirjoittaja on nauttinut jotain tajunnanlaajentajia. Ehei, puhun turvallisuudesta pitkällä kokemuksella ja koulutuksella. Niiden mukaan vaarat ja riskit pitää muun muassa arvioida tarkasti ja asettaa merkittävyysjärjestykseen.

Nyt on annettu kuvaa, jonka mukaan islam on länsimaiden suurin turvallisuusriski. Kyllä, olen hyvin tietoinen Ranskan surullisista tapahtumista, joissa ihmisiä murhattiin. Niiden toistuminen pitää estää kaikin kaikin keinoin. Mutta onko islam suurin vaara? Europolin viimeisin tilasto vuodelta 2013 kertoo, että yli 500 miljoonasta eurooppalaisesta uskonnollisen terrorismin uhrina kuoli 1, siis YKSI ihminen. Uskonnollinen terrorismi ei uhrimääränsä perusteella eroa oikeistolaisesta, vasemmistolaisesta tai etnis-separatistisesta terrorismista ainakaan suurempana tekijänä.

Ne kissat, pässit ja mehiläiset, joita olette hetken ihmetelleet, ovat tappaneet suomalaisten tilastojen mukaan suhteellisesti 10-20 kertaa enemmän ihmisiä Suomessa kuin fundamentalistinen islam Euroopassa vuonna 2013. Pitäisikö niiden pito kotieläiminä kieltää ja maahantuontia rajoittaa radikaalisti? Luetteloon voisi lisätä monta muutakin kotona ja maataloudessa elävää otusta, mutta en halua lisätä ihmisten jo muutenkin liiallista pelkoa ympäristöään kohtaan.

Traagisten tapahtumien yhteydessä ihmisten katse lähtee harhailemaan, tunteet kuohuvat ja järki katoaa tilapäisesti. Toivoakseni vain tilapäisesti. Suhteellisuudentaju ei muutenkaan ole ihmisten vahvimpia puolia ja toisinaan se ei osallistu päätöksentekoon laisinkaan. Nopeita ratkaisuja halutaan turvallisuudentunteen palauttamiseksi ja siihen kohtaan sitten iskevät lööppilehtien toimittajat ja populistipoliitikot lapsellisine ja idioottimaisine patenttiratkaisuineen.

Pitääkö jihadistit unohtaa? Ei tietystikään. Länsimaiset turvallisuuslaitokset tekevät tärkeää työtä suojatessaan meitä heiltä ja sitä työtä tulee tukea kaikin kohtuullisin keinoin. Ilman ennaltaehkäisevää työtä, niitä uhreja olisi vuonna 2013  ja koko ajan ollut paljon enemmän. Pitää vain pitää ymmärrys tallella ja olla luomatta ylisuuria uhkakuvia ja varsinkin olla sotkematta terrorismiin kaikkia maailman muslimeja, joilla ei todellakaan ole sen kanssa mitään tekemistä.

Tässä se ainoa Euroopassa vuonna 2013 raportoitu kuolemaan johtanut uskonnollisen terrorismin tapaus: 

On 22 May 2013, an off-duty British army soldier was
murdered in the vicinity of army barracks in Woolwich,
London (UK). The attackers initially used a car to run him
over, before repeatedly stabbing him with bladed weapons.
The two suspects – British Muslim converts of Nigerian
descent – were arrested at the scene.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Puolustusministeri luki varmaan aikoinaan saman tutkimuksen ampiaisten vaarallisuudesta ja osti sitten tankeroenglannilla niitä pesällisen jenkeistä.

Toimituksen poiminnat