Meidän vuoromme osallistua

Pääministeri Juha Sipilä ilmoitti: "Tämä on se osuus, joka meidän työssäkäyvien pitää näissä talkoissa kantaa."

Tarkastellaan hieman mitä se "meidän" tässä yhteydessä tarkoittaa.

Loppiaisen ja helatorstain muuttaminen palkattomiksi vapaapäiviksi ei vaikuta ministerin tuloihin yhtään, ei myöskään hänen tekemisiinsä. Tavallisen työntekijän osalta vaikutus on epäselvä, koska kukaan ei oikein tunnu tietävän, mitä oikeastaan tapahtuu.

Sairauspäivien korvaustason alentaminen ei vaikuta ministeriin juuri mitenkään. Ministerin työtä pystyy tekemään fyysisesti ja todistetusti myös psyykkisesti hyvinkin vajaakuntoisena. Pienipalkkaisille työntekijöille, joilla on palkansaajista eniten sairaspoissaoloja vaikutus on keskimäärin noin kolmen päiväpalkan menetys vuodessa.

Ylityökorvausten puolittaminen ei vaikuta ministeriin eikä muihin palkkahaitarin yläpäässä oleviin mitenkään. He työskentelevät kokonaispalkalla, johon ylityöt on laskettu mukaan kiinteänä osuutena. Keski- ja pienituloisiin palkansaajiin tämä leikkaus vaikuttaa suoraan riippuen tehdyn ylityön määrästä. Ylityöhalukkuuden vähentyminen voi heikentää yritysten joustomahdollisuuksia ja haitata toimintaa. Voi nimittäin käydä niin, että niiltä kahdelta ensimmäiseltä 25 % korotetulta ylityötunnilta saa progressiivisen ennakonpidätyksen jälkeen pienemmän palkan kuin normaalityöajalta ja se ei ehkä innosta.

Julkisen sektorin lomien lyhentäminen ei vaikuta ministeriin mitenkään, koska kansanedustajat ja ministerit eivät tunnetusti lomaile. Heillä on vain istunto-, vaali-, kesä-, talvi- ja muita keskeytyksiä työnteossa. Julkisen sektorin työntekijöille lyhennys tarkoittaa noin kuutta uutta palkatonta työpäivää vuosittain.

Sunnuntaikorvauksen pienentäminen ei vaikuta siihen ministerin tai muun suuripalkkaisen kokonaispalkkaan mitenkään. Hän saa sen täyden korvauksen jatkossakin, koska se on kiinteä osa palkkaa. Sunnuntaityöhön joutunut tai päässyt pienipalkkainen menettää vuosittain jopa 12 päivän palkan.

Olisiko Sipilältä kuitenkin ollut rehellisempää puhua "teistä työssäkäyvistä"?

Odotan muuten mielenkiinnolla, miten esimerkiksi se pienehkö työtätekevien joukko, joka öljynjalostamoilla turvaa suuren osan tämän maan energiansaannista suhtautuu palkkojensa leikkaamiseen monilla tuhansilla euroilla vuosittain. Se energiahuollon jatkuvuus on suunnilleen yhden asianomaisessa ammattiosastossa tehtävän päätöksen ja parin tietokoneella näpyteltävän enterin varassa. Onnea Juha valitsemallasi tiellä.

Kirjoittaja ei ole osallistunut talkoisiin yli kymmeneen vuoteen työkyvyttömyytensä johdosta. Eikä vapaaehtoisesti osallistu jatkossakaan talkoisiin, jossa tekemiset jaetaan näin epäoikeudenmukaisesti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu