JukkaIllman Toisinaanajattelija

Kaikki blogit puheenaiheesta Ympäristö

Ei savua ilman tulta

Uutisissa on järkyttäviä kuvia Amazonian metsäpaloista, mutta myös muuallakin palaa kuin Amazoniassa. Osa sateliittikuvissa näkyvistä tulipaloista on pienviljelijöiden sytyttämiä.

Metsäpalot ovat seurauksia vanhasta viljelyjärjestelmästä, joka ei huomioi metsän merkitystä ja monimuotoisuutta. Vuodesta toiseen maanviljelijät ovat tehneet niin vaikka tietävät, että puiden polttaminen ei ole paras keino raivata maata. Miten he sitten sen tekisivät, kun heillä ei ole koneita eikä rahaa muuttaa viljeilymenetelmiä? Ruokaa pitäisi saada ja vähän rahaakin lasten koulukäyntiä varten.

Sierilä ei ole vastuullisesti suunniteltu vesivoimalaitos

Valtionyhtiö Kemijoki Oy/Fortum ei ole vuosikymmenten aikana saanut kaloille kulkuväyliä aikaiseksi Kemijokeen. Ei sen jälkeenkään, kun EU:n vesipuitedirektiivi ja vesienhoitolaki tulivat voimaan vuosituhannen alussa.

Onko Suomen maanpuolustus menettänyt merkityksensä?

Maailman muuttuessa maanpuolustuksenkin perinteinen eetos on murtumassa. Jo nykyisenä aikana Suomen aseellinen puolustaminen vaikuttaisi olevan hyvin harvojen suomalaisen edun mukaista.

Puhtaan Kitkan, Oulangan ja Kuusamon puolesta

GTK on määritellyt ’Kuusamon uraanivyöhykkeen’, johon sisältyy myös Kitkajoen Juomasuon uraanimalmio (ks. kartta). Ne on kirjattu IAEA:n uraanivarantoihin ja ministeriö on esitellyt atomiteknillisen seuran seminaarissa. GTK:n geologi Heikki Pankan mukaan Juomasuolta on todettu jopa 2,0% uraania (APU nro 45/2010 s.22). Sivakkaharjussa on GTK:n uraanidatan mukaan uraania 0,12%. Ydinenergiasetuksen mukainen taloudellisuusraja on 0,1%. Huom; ei siis ympäristöturvallisuus -raja, vaan taloudellisuus -raja. Taloudellisuus tietenkin paranee jos muitakin malmeja nousee.

Hallitutuksen ilmastopolitiikka sulaa sisäisiin riitoihin

Keskustelu kaivoslaista käy kuumana, mutta hallituksen sisällä roihu on sitäkin suurempi. Viimeisin esimerkki jo alkuunsa päättyneestä kuherruskuukaudesta nähtiin eilen, kun kansanedustaja Mari Holopaisen (vihr.) ja Hannu Hoskosen kesk.) radiohaastattelu kaivoslain muutostarpeista muuttui suoraksi huutokuoroksi. Kaivoslain uudistus näytti olevan lähes ainoa puolueita yhdistävä tekijä, mutta toisin todistettiin.

Miten olla onnellinen?

Kukapa meistä ei haluaisi olla onnellinen. Ihminen voi olla onnellinen pienistä asioista tai kokonaisvaltaisesti onnellinen. Tai kaikkea tältä väliltä. Onnellisuus on tunne, joka syntyy ihmisen järkiperäisestä tyytyväisyydestä elämään. Jokainen kokee onnellisuuden omalla tavallaan ja onnellisuuden tunteen kokeminen syntyy jokaisella yksilöllisesti. Siitä huolimatta voidaan tunnistaa tekijöitä, jotka auttavat yksilöitä löytämään onnellisuuden itselleen.

Ministereiden olisi hyvä nähdä ristiriita hallitusohjelman ja Sierilän välillä

EU:n vesipuitedirektiivi on edellyttänyt kaloille ja muille vesieliöille vapaata liikkumismahdollisuutta vuodesta 2000 lähtien. Kemijoen Rovaniemen viimeisiin vapaisiin koskiin ja virtoihin kaavaillun ns. Sierilän vesivoimalan KHO päätöksessä vuodelta 2017 ei edellytetä minkäänlaista kulkureittiä kaloille ylös- eikä alaspäin. Ei minkäänlaista.

Puheeni Sierilä Soudussa Kemijoen vaelluskalojen puolesta

Puheeni Sierilä Soudussa Kemijoen vaelluskalojen puolesta, Rovaniemen Sierilän vesivoimarakentamista vastaan

Ministeri Paateron on käytettävä valtion omistajaohjaustaan ja estettävä Sierilän vesivoimalan rakentaminen. Kemijokeen on rakennettava kalaväylät ja palautettava vaelluskalat

Olkiluoto 3 tulisi tarkastaa ulkopuolisten asiantuntijoiden toimesta

Päivän 18.7 uutiset kertovat että TVO:n OL3:n, maailman suurimman EPR prototyyppi uraanivoimalan, käyttöönotto yhä siirtyy "teknisten asioiden" takia. Olkiluodon lupaprosessi; puutteellista suunnitelmista huolimatta annetut periaatepäätökset, rakentamisluvat ja nyt viimeksi ”ennakkoon annettu” käyttöönottolupa on maailmanlaajuinen ydinvoimafiasko.

Maailma pelastuu?

Sähköautoillako maailma pelastuu? Jos 80 kuutiota pohjavettä menee akun valmistukseen, niin houretta kannattaa ilmeisesti silti pitää yllä. https://yle.fi/uutiset/3-10858669?utm_source=whatsapp-share&utm_medium=s...

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä